The Next Ensemble

Het woord ensemble, in tegenstelling tot orkest, geeft iets aan over het eigenzinnige karakter. Want wat is tegenwoordig de definitie van een orkest, ensemble of gezelschap? The Next Ensemble is opgericht om nieuwe verbindingen te leggen tussen makers, uitvoerders en publiek anno nu.

The Next Ensemble werkt samen met niet alledaagse componisten om een nieuw klankpalet te ontwikkelen. De in wisselende bezettingen optredende musici willen zich bij uitstek profileren als een flexibel opererend ensemble voor muziekmakers en muziekliefhebbers.

Het ensemble dient hierbij als instrument voor de makers, waarbij de instrumentatie en bezetting een variabele is.

Geïnteresseerd om deze ambitie mede vorm te geven of te ondersteunen? Neem dan contact op met info@thenextensemble.comET EXSPECTO

The Next Ensemble debuteert op zondag 19 mei in het Jheronimus Bosch Art Center ’s-Hertogenbosch. Onder leiding van dirigente Vera Hofman presenteren zij het concert Et Exspecto. Hierbij staat het werk ‘et exspecto resurrectionem mortuorum’ van componist Olivier Messiaen centraal. Vervolgens gaat de compositie Musique in première, gecomponeerd door Vera Hofman (1992). Hans Timmermans, componist, musicus elektronische muziek, presenteert een reactie op Et Exspecto met de titel ‘Answering Messiaens awaiting’.

THE NEXT ENSEMBLE
Met The Next Ensemble blikt een enthousiaste generatie musici vol vertrouwen de muzikale toekomst in. Een gloednieuw ensemble voor actuele muziek onder de bezielende leiding van dirigente Vera Hofman (1992). Het debuutconcert van The Next Ensemble liegt er niet om. Het veertigkoppige ensemble stort zich meteen op een van de grote meesterwerken van de twintigste eeuw, ‘Et exspecto resurrectionem mortuorum’ (1964) van de Franse componist Olivier Messiaen. Een monumentale, hoopvolle ode aan de slachtoffers van beide wereldoorlogen, dat vanwege de grote bezetting zelden live te horen is.

TWEE WERELDPREMIÈRES
Speciaal voor dit concert schreef Vera Hofman een compositie waarbij ze zich baseerde op het gedicht ‘Musique’ van Cécile Sauvage, de moeder van Olivier Messiaen. Een sfeerimpressie die het beste tot zijn recht komt in de weidse akoestiek van een kerk of kathedraal. The Next Ensemble kiest dan ook bewust voor de imposante, sacrale ruimte van het Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch.

Vervolgens komt elektronicawizard Hans Timmermans met een uitdagende toevoeging met zijn werk ‘Answering Messiaens awaiting’. Door middel van live-recording en sampling, presenteert de musicus een actuele reflectie op Messiaens meesterwerk als afsluiting van het concert.

Een programma rond de componist Oliver Messiaen
Olivier Messiaen – Et exspecto resurrectionem mortuorum (1964)
Vera Hofman – Musique
Hans Timmermans – Answering Messiaens awaiting

Performers
Vera Hofman – dirigent, componist
The Next Ensemble – 34 blazers – 6 slagwerkers
Hans Timmermans – componist, musicus

Zondag 19 mei 2019 – 19.30u | – Jheronimus Bosch Art Center in ’s-Hertogenbosch

Tickets via: www.theateraandeparade.nl
Telefoon: 0900-3272723
Entree: € 21,00

hanstimmermans.nl
verahofman.com